Followers

Sunday, December 23, 2012

KISAH YANG MENGINSAFKAN:MENGAPA KITA PERLU MEMBACA AL QUR'AN


DENGAN ASMA ALLAH YANG MAHA AGUNG.

Terdiam saya sejenak tatkala Ustaz Zahazan Mohamed menuturkan kata-kata masyhur Saidina Uthman bin Affan Khalifah Islam yang ke 4, menantu Rasulullah SAW kepada dua puteri kesayangan baginda Saidatina Ruqayyah & Saidatina Ummu Kalsum, " HATI YANG BERSIH TIDAK AKAN PERNAH KENYANG UNTUK MEMBACA AL QUR'AN." Meminjam tulisan sahabat blogger kak Wan Anie : FAKTA - Anak tidak akan jadi anak yang soleh dan solehah jika tidak pandai membaca Al Quran!

Allahu Allah, penting sungguh mendidik anak mencintai, menyayangi dan asyik dengan Al Qur'an sejak kecil. Lebih penting agar mereka tahu al qur'an bukan sekadar sebuah kitab, tapi juga KALAMULLAH. 

Dari blog ini saya terbaca satu entri yang sungguh menginsafkan :

Ini adalah satu kisah yang sangat menarik. Semoga dengan cerita ini hati anda akan terbuka tentang membaca Al-Quran. Kisah ini dipetik daripada kisah yang ditulis dalam Bahasa Inggeris.
Mengapa Kita Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yang di baca?.

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.

Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’

Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, ‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan saya seguni air.’ Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah.
Orang tua itu ketawa dan berkata. ‘ Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’ dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi.

Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Anda tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada ketika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah.

Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya, ’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘

Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’ Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam. ‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran.

Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.’

::[ Pengukir Kata ]::Kenapa Ibubapa Perlu Memiliki Set E-Iqra' ini?

1. Satu sistem pembelajaran interaktif yang diterbitkan oleh Dewan Bahasa Dan Pustaka. Hasil usaha gigih 7 orang ulama terkemuka di Malaysia.

2. Pakej mengandungi 3 buku dan 3 VCD interaktif dengan animasi dan sekeping penanda buku info tajwid

3. Menggabungkan sistem pembelajaran iqra' dan tajwid yang dipersembahkan dalam bentuk animasi penuh warna-warni dan dan permainan yang amat menyeronokkan.

4. Kaedah mudah belajar al-Quran terkini, Karya asli pertama di Malaysia

5. Diiktiraf dan diluluskan oleh Lembaga Pengawalan Perlesenan Percetakan Al-Quran Kementerian Keselamatan Dalam Negeri.

6. Menepati kehendak kokurikulum Pendidikan Islam Kementerian Pelajaran Malaysia.

7. Dengan E-Iqra, tiada alasan kenapa anak-anak dan ibubapa tidak boleh belajar dan mempelajari tajwid.

8. Set E-Iqra' ini tidak dijual di mana-mana kedai buku

9. Harga promosi akan berakhir 31 Disember 2012

RM210

HARGA PROMOSI PENGENALAN 2012 : 

RM120 SAHAJA

KLIK SINI :
http://alhuffaz-kedaibukuonline.blogspot.com/


No comments:

KAMI ^_^

KAMI ^_^