Followers

Monday, October 28, 2013

Buku Bacaanku : Kiamat Bukti Dan Alamat


Teks : Normi Hj Mat Yusof

Saya menekuni buku ini selama seminggu. Fuh, seminggu tu. Sebenarnya buku ini saya pilih untuk dijadikan salah satu buku rujukan untuk usrah saya bersama sahabat-sahabat. 
Membaca helaian demi helaian, ia sungguh menginsafkan saya. Buku ini sememangnya ditulis untuk membuatkan kita insaf dan sedar bahawa kita memang berada dalam dunia yang sudah sangat tua. Ia sedang rosak dengan kebejatan perilaku akhlak yang salah dan kotor. Kejahatan dan maksiat yang berleluasa. 

Penulis buku ini ialah Syeikh Muhammad Zainul Asri bin Haji Romli. Lebih suka dipanggil Pak Long. Memang dikenali dengan panggilan Pak Long Asri dikalangan anak didik beliau. Mudir Pusat Pengajian Darul Hadith, Yayasan Paksi, Kedah Darul Aman. Pendidikan awal Syeikh di Maktab Mahmud Alor Setar. Kemudian beliau ke Pondok Pak teh, Kroh dan kemudiannya perjalanan ilmu beliau bersambung di Universiti al Azhar dalam bidang Usuluddin(Pengajian Hadith).
Antara ulamak besar yang menjadi guru beliau adalah, Syeikh Ismail Adawi dan Al Allamah Syeikh Zaki Ibrahim. Ketika Tuan Guru Syeikh Nuruddin al Banjari Al Makki mengadakan kelas pengajian di Masjid Fatah Mesir beliau turut bertalaqqi di sana. 

Saya mendengar tazkirah beliau ketika masih menuntut di Darul Qur'an, beliau mengetuk pintu hati dengan berkata maksiat membuatkan kita tidak merasai manisnya ibadah dan ketaatan kepada Allah. Lalu menyebut antara dosa biasa kita lakukan lantas tidak merasa berdosa lagi bila melakuknanya. Tazkirah pendek yang sangat menusuk hati seorang muslimah. Saya hanya mendengar di balik tabir surau namun ia sangat mengesankan!

Apa yang ada dalam buku ini?

BAB 1 : KIAMAT HAMPIT TIBA
BAB 2 : EMPAT FITNAH AKHIR ZAMAN
BAB 3 : PEMBUNUHAN PARA ANBIYA'
BAB 4 : PEMIMPIN AKHIR ZAMAN
BAB 5 : ALAM KUBUR (BARZAKH)
BAB 6 : ISLAM PASTI MENANG
BAB 7 : KEHANCURAN YAHUDI
BAB 8 : KEHEBATAN PENDUDUK NEGERI SYAM
BAB 9 : TANDA-TANDA KIAMAT
BAB10: PERISTIWA SEBELUM KIAMAT
BAB11: UJIAN FITNAH AKHIR ZAMAN
BAB12: PUNCA PERPECAHAN UMAT ISLAM

"Sesungguhnya hari kiamat pasti akan datang, tidak ada keraguan tentangnya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak beriman (terhadap hari akhirat.)" Al Mukminun 40;59

***************************************************************
Alhamdulillah, sesungguh hajat saya untuk membantu sahabat-sahabat yang mahu menjana pendapatan dari rumah akhirnya terlaksana. Dulu impiannya lebih fokus agar saya kewangan yang kukuh dan boleh membantu suri rumah untuk dapatkan modal perniagaan. Kerana saya sendiri sudah melalui sukarnya  mendapatkan modal untuk memulakan bisnes dahulu. 

Namun, sebenarnya ada bantuan yang lebih baik dari sumber kewangan modal, iaitu ilmu. Saya ada sedikit ilmu membina blog dan fanpage. saya sungguh berbesar hati berkongsi ilmu itu. Dengan sedikit yuran, insyaAllah ia bakal menjadi permulaaan untuk kita menjana pendapatan hanya dari rumah.
Mahu menyertai kami? Akademi Bekerja Di Rumah.Ini keterangan kelas online yang kami tawarkan :

Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan penulisan.
a.. Menulis cara santai, tetapi masih lagi mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ini salah satu cara menarik minat pembaca suka dan datang lagi ke blog.
b. Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/bakal pelanggan.
c. Belajar menulis dan latihan menulis untuk dapatkan momentum.
d. Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi.
e. Bergabung dengan lebih rami blogger-lebihkurang 200 blog dalam akademi, untuk membantu aliran trafik ke blog.
f. Ramai yang mahu bermula tetapi tidak tahu cara, menulis boleh dilatih jika tahu teknik yang betul.
g. Mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog.
h. Sudah ada blog, tetapi sudah tidak ada idea untuk meneruskan usaha berblog.
Jika kalian berada dalam salah satu kategori di atas, boleh sertai kami dalam kelas asas blog dan penulisan. Analisa dahulu sebelum masuk kelas. Boleh pm atau mesej inbox apabila sudah bersedia.


5. Apa yang kita belajar dalam kelas asas blog dan fan page (mula bisnes)
a. Kelas ini khusus bagi suri rumah yang benar-benar zero tentang urus niaga secara online.
b. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
c. Mahu mula tetapi tidak ada produk. Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang periklanan. Juga peluang sebagai pembantu kelas di akademi bekerja di rumah.
d. Kelas ini sesuai untuk belajar menjana pendapatan awal RM10, kemudian tingkatkan lagi, RM20, RM50, RM100 begitulah seterusnya (ini adalah tertakluk kepada usaha yang konsisten daripada peserta.
e. Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjaya yang mahu buat secara sambilan. Ini adalah langkah awal, kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.
f. Apabila sudah pandai, boleh belajar lagi dengan otai-otai pemasaran yang lain. juga bina jaringan bisnes secara online.
g. Apa yang kita belajar di dalam kelas ini. Analisa dahulu untuk kenalpasti apa produk yang sesuai/minat/pengalaman. Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat pan page, belajar buat pautan, belajar buat pautan antara blog untuk aliran trafik.
h. Untuk mula, kita analisa dahulu, pm saya sekarang atau mesej di inbox. Pendaftaran adalah setiap hari.
https://www.facebook.com/messages/mie.normi

No comments:

KAMI ^_^

KAMI ^_^