Followers

Monday, March 16, 2009

MENGAPA SUSU LEMBU HANYA UNTUK ANAK LEMBU

Dengan nama Allah Yang Agung, salam kasih dan rindu bersama selawat dan salam buat RasululAmeen SAW.

Berbual seketika dengan seorang rakan, membuatkan saya teringat tajuk entri di atas. Rakan saya memberitahu, anaknya sudah mula tidak menyusu (badan) ketika berusia 3 minggu lagi. Alasannya??? Entahlah..tapi dari cakapnya,saya faham bahawa si ibu itu mula berdiet ketika dalam pantang lagi.
Saya sebenarnya rasa sangat sedih andainya ada kawan-kawan saya yang tidak mahu menyusukan anak. Saya sangat kecewa andainya sebab untuk tidak menyusukan anak itu sangat remeh, misalnya takut tak cantik, takut tak kembali seperti asal, apatah lagi jika susu kering kerana ibu sudah mula berdiet!! kasihan sungguh anak anda.

Allahuakbar, ketahuilah anugerah terbesar Allah kepada seorang ibu ialah mampu menyusukan anak.

Saya menyelongkar semua timbunan majalah lama untuk mencari artikel (mac 2005) DATO' DR NOOR LAILY DATO' ABU BAKAR ini. Saya taip semula, semoga kita boleh berkongsi manfaatnya bersama.

DALAM AJARAN ISLAM, TELAH DISARANKAN, SUSUKAN ANAK KECIL SEHINGGA UMURNYA GENAP 2 TAHUN. JUGA ADA DINYATAKAN SUSU DARI SUSU BINATANG TETAPI TIDAK DIKHUSUSKAN KEPADA SUSU LEMBU. PADA ZAMAN RASULULLAH SAW KEBANYAKANYA ADALAH KIBAS DAN KAMBING. DENGAN ITU, MUNGKIN ADALAH LEBIH SESUAI UNTUK MENYUSUKAN ANAK DENGAN SUSU KAMBING ATAU BIRI-BIRI UNTUK ANAK MANUSIA JIKA DIBANDINGKAN DENGAN SUSU LEMBU ATAU SUSU FORMULA. MENGAPA?

PADA SEGI KANDUNGAN SUSU LEMBU, IA MENGANDUNGI BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBESARKAN ANAK LEMBU. SUSU MANUSIA MENGANDUNGI BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBESARKAN ANAK MANUSIA. KITA LIHAT FAKTOR-FAKTOR MENGAPA SUSU LEMBU SEBENARNYA TIDAK SESUAI UNTUK ANAK KECIL DAN FAHAM MENGAPA SUSU IBU PENTING UNTUK ANAK YANG BARU DILAHIRKAN SEHINGGA UMURNYA 2 TAHUN.

JIKA BAYI DISUSUKAN SEBAIK SAHAJA DILAHIRKAN DAN SEBELUM TALI PUSATNYA DIPOTONG, MAKA AKAN WUJUD ELEMEN 'BONDING' DI ANTARA ANAK DENGAN IBUNYA. ATAU KEAKRABAN ANTARA IBU DAN BAYI ITU YANG MANA BAYI TELAH MELALUI SATU PERJALANAN YANG SANGAT SUKAR. LEBIH TENTERAM SEORANG BAYI APABILA MENDENGAR AZAN DAN IQAMAT DARI SUARA AYAH YANG TELAH DIDENGARNYA SEJAK 3 BULAN DALAM KANDUNGAN IBUNYA.

SUSU PERMULAAN 3 HARI YANG PERTAMA MENGANDUNGI SEJENIS BAHAN "COLOSTRUM" YANG MENGANDUNGI BAHAN-BAHAN YANG AKAN MENCEGAH ANAK ITU DARIPADA MENDAPAT JANGKITAN, SEBELUM SUNTIKAN DIBUAT. JIKA BAYI TERUS DISUSUKAN REFLEKS KELUAR SUSU AKAN TERJADI DAN SUSU AKAN KELUAR DENAGN CEPAT DAN BANYAK MENGALIR. SUSU LEMBU MEMPUNYAI BANYAK 'COLOSTRUM' YANG SEBENARNYA UNTUK ANAK LEMBU DAN TIDAK SESUAI UNTUK ANAK MANUSIA.

SUSU LEMBU PULA PERLU DIBERIKAN DALAM BOTOL DAN KEBIASAANYA DIBUAT DARIPADA PLASTIK, PUTINGNYA PULA DIBUAT DARIPADA GETAH. ALAT PLASTIK DAN GETAH MENGANDUNGI BAHAN KIMIA YANG SEBENARNYA TIDAK ELOK UNTUK ANAK KECIL.

ELEMEN 'BONDING' TADI AKAN BERLAKU SECARA LANGSUNG SEKIRANYA IBU MENYUSUKAN SENDIRI ANAKNYA. JIKA SUSU DIBERIKAN OLEH ORANG LAIN, BONDING PERINGKAT AWAL INI TIDAK AKAN DAPAT DIWUJUDKAN.SATU ELEMEN YANG AMAT PENTING DALAM PEMBANGUNAN SOSIO EMOSI DAN PEMBANGUNAN ANAK DALAM JANGKA MASA PANJANG.

SUSU LEMBU JUGA MENGANDUNGI SEJENIS GULA YANG DIBERI NAMA LAKTOS. LAKTOS HANYA BOLEH DIHADAMKAN OLEH ENZIM YANG DINAMAKAN LAKTASE. LAKTASE DALAM SISTEM PENGHADAMAN MANUSIA HANYA DIKELUARKAN PADA NAGGARAN UMUR ANAK 6 BULAN, DAN SETERUSNYA MENINGKAT SEHINGGA SEHINGA UMURNYA DUA TAHUN DAN MULA MENURUN SELEPAS ANAK MENJANGKAU UMUR 3 TAHUN.
SEKIRANYA LAKTOS TIDAK BOLEH DIHADAM, IA AKAN MENJADI BUSUK, DAN MENYEBABKAN RAGI BERCAMBAH DAN MENGELUARKAN GAS DAN MASUK KE DALAM SALURAN DARAH DAN MENYEBABKAN BERBAGAI KEADAAN BERIKUT :

1)SERING KEMBUNG DENGAN ITU SERING MENANGIS KERANA TIDAK SELESA.
2)RUAM DI PIPI DAN LAIN-LAIN MASALAH KULIT
3)SERING BATUK DAN DEMAM.

itulah tulisan beliau, panjang lagi sebenrnya, cuma itulah yang terpenting. Untuk ibu bekerja (saya juga bekerja - mengajar di sekolah swasta dari pagi hingga petang), anda masih boleh memberi susu badan kepada bayi anda. Carilah kaedahnya, banyak buku dan laman web yang boleh anda jejaki. Di blog saya pun ada linknya.

Muhammad Al-Ameen saya masih menyusu badan, sebagai susu tambahan (sebab Muhammad sudah 1 tahun lebih) saya memberinya susu BIO-LAC susu homeopati. Jom ikut saranan Al Quran menyusukan anak sehingga 2 tahun, siapa tahu itulah pahala dan mahar terbesar kita di hadapan Allah nanti....setiap kebaikan ada pahalanya.No comments:

KAMI ^_^

KAMI ^_^