Followers

Sunday, April 27, 2014

Merawat Jaundis/Kuning Bayi - Makanan Sunnah

Teks : Normi Hj M.Yusof
Foto : Google

Saya bukanlah mahu menulis tentang Jaundice atau lebih dikenali dengan "kuning" dikalangan kita orang Melayu. Kalian bolehlah buat carian Google, atau bertanya pada yang lebih arif bab ini. Cuma sukanya mahu berkongsi tentang kaedah yang mungkin boleh mengelakkan kuning pada bayi ini.
Rasanya laman blog ini SUMBER sudah cukup popuar yang ia memang menjadi viral di laman sosial fb.
Kesimpulan terbesar ialah BACK TO SUNNAH.Alhamdulillah, ini rupanya jawapannya.
1) Madu
2) Susu Kambing - sarapan dan sebelum tidur
3) Jus delima - segelas setiap hari
4) Kurma - 3 biji sekurang-kurangnya
5) Air kelapa
6) Doa & belaian suami


Semuanya mudah didapati dan seharusnya ia menjadi stok wajib di semua rumah orang Islam, terutamanya madu, susu kambing dan jus delima. Air kelapa pun mudah didapati, insyaAllah semua restoran ada tersedia. Saya pula cukup beruntung rumah berdekatan dengan tamu / pasar minggu di Putatan Sabah ini. Begitu banyak pilihan buah kelapa segar.

Hujung kehamilan anak ke 4 ini (mencecah hujung minggu ke 35), doakan saya istiqomah dengan doa ini :
حَسبنا الله و نعم الوکیل نعم المولی و نعم النصیر
InsyaAllah ini doa mudah bersalin, saya sudah merasai perbezaan melahirkan anak pertama dan kedua berbanding kelahiran yang sangat mudah untuk anakanda ke 3 Adib Al Ameen.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
AKADEMI BEKERJA DI RUMAH 
kami tawarkan kelas-kelas online berikut : 

1. ♥♡Kelas asas blog dan penulisan
2. ♥♡kelas asas blog dan fan page (mula bisnes)
3. ♥♡kelas belajar iklan mudah.my
4. ♥♡Kelas penulisan kreatif-daftar 
5.♥♡Kelas urus akaun bisnes kecil/ wahm, sahm, soho
6. ♥♡Pendaftaran rakan niaga/pengurus online akademi
7. ♥♡Tempahan blog bisnes/ blog penulisan

Bagaimana kelas ini dijalankan?
Kelas berbentuk toturial ini dijalankan sepenuhnya secara online (atas talian). Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook belajar asas blog. Protege akan dimasukkan dalam group kelas di facebook. Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui pm di facebook atau group kelas. Nota dan toturial bergambar disediakan di dalam group kelas tersebut.


Jadual kelas adalah fleksibel, ikut masa protege sendiri bila mahu belajar. Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di facebook. Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya dan berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.


Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing. Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka. Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja. Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet. Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.

Kelas ini di mana?
Uniknya kelas kami secara online sahaja. Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.


Saya bekerja tak ada masa?

 Disebabkan tuan/puan tak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel. Iaitu 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes.

Saya tak ada produk. Produk kami sediakan. Boleh jadi rakan niaga akademi. Jika sudah ada produk lagi ok.

 
Berapa lama boleh pandai? Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan. Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu. Cepat lambat adalah bergantung pada protege sendiri. Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, facebook dan fanpage untuk menjana pendapatan pula.


Hubungi saya sekarang,Guru Online anda.
Email : normiyusof@rocketmail.com
Sms/whats app : 019-53-94-216

No comments:

KAMI ^_^

KAMI ^_^